Speelgoed voor tijdens het wachten

Regelmatig naar een dokter, ziekenhuis of andere zorgverlener gaan is al vervelend genoeg. Als je dan ook nog veel moet wachten wordt het nog vervelender. Vaak is er in wachtruimtes wel wat speelgoed aanwezig, maar niet altijd (zeker in deze coronatijden). En niet elk kind kan spelen met het speelgoed dat er is. Als je kind bijvoorbeeld alleen kan liggen. Of als je kind een rolstoel gebruikt en niet goed kan reiken. Of als het speelgoed aan een tafeltje vastzit, waar de rolstoel niet onder past. Of als het speelgoed dat er is, niet aansluit bij de behoeften van jouw kind.

Het is dan fijn om zelf speelgoed mee te nemen. Niet elk speelgoed is hier geschikt voor. Zorg dat je kind zich een tijdje met het speelgoed kan vermaken. (Eventueel kun je dit speelgoed hier apart voor houden, zodat het steeds “nieuw” en interessant is, als je kind het gebruikt in de wachtruimte.) Je wil natuurlijk ook geen speelgoed met allemaal kleine onderdelen. Als je kind dan eindelijk aan de beurt is, moet je eerst alle onderdelen gaan verzamelen. Tenslotte moet je het natuurlijk makkelijk mee kunnen nemen.

Ik heb dit soort speelgoed voor je opgezocht:

Tablet

Op een tablet kun je natuurlijk van alles zetten en vinden waarmee je kind zich lang kan vermaken. Spelletjes, tekenprogramma’s, filmpjes en nog veel meer. Met een speciale hoes erom is de tablet goed beschermd tegen vallen, stoten en vuil.

Voor jezelf of je kind kun je bij aangesloten organisaties gratis tijdschriften en (luister)boeken gebruiken via een speciale app hiervoor.

Lezen

Als je kind van lezen houdt, kun je natuurlijk altijd een leuk boek of een stripboek meenemen voor in de wachtruimte.

Tekenen

Sommige kinderen vinden het heerlijk om te tekenen en te kleuren. Veel wachtruimtes hebben wel wat tekenmateriaal, maar niet allemaal. Ook is er niet altijd een (bruikbare) tafel.

Met een tekentafeltje met opbergvakken heb je alle tekenspullen netjes bij elkaar. En het kan gewoon op schoot, dus ook zonder tafel in de wachtruimte te gebruiken. Als je kind een rolstoel gebruik, moet je natuurlijk vooraf even opmeten of het tussen de wielen past. Ook voor eten en andere activiteiten een handig tafeltje voor onderweg.

Als je kind een onderzoek in een donkere ruimte moet (zoals een röntgenfoto of echo), is een magisch tekenbord leuk. Je tekent een onzichtbare tekening, die zichtbaar wordt als je er met de bijgeleverde lamp op schijnt. De tekening verdwijnt na enkele minuten. Als je kind in de wachtruimte een tekening maakt, kan hij hem in de onderzoeksruimte bekijken en eventueel aan zorgverleners laten zien. Dat kan het ijs breken en minder spanning tijdens het onderzoek zorgen.

Ook het oude, vertrouwde magnetische tekenbord kan leuk zijn om mee te nemen.

Doeboek

Een doeboek kan je kind uren zoet houden. Er bestaan heel veel verschillende varianten, dus grote kans dat er een onderwerp bij zit, dat jouw kind aanspreekt.

Motoriek oefenen

Voor kinderen is dit gewoon leuk om mee te spelen, maar ondertussen oefenen ze hun fijne motoriek: een busy cube. Hij weegt niet al te veel en is lekker stevig. Er zijn vier verschillende varianten, dus kijk goed welke jij voor je kind wil bestellen.

Ook bij de magic beads van dezelfde winkel oefent je kind zijn motoriek. Daarnaast wordt hij cognitief uitgedaagd, door dit speelgoed. Ook deze variant is lekker licht en stevig.

Ook een zogenaamd knikkerdoolhof kan een leuke bezigheid zijn voor je kind en is makkelijk mee te nemen. Onder andere te koop bij Modeliefjemaakt.

Kralenspiralen

In veel wachtruimtes staan tafels of blokken met kralenspiralen. Kinderen in bijvoorbeeld een rolstoel kunnen daar niet altijd goed bij. Als je kind wel erg van kralenspiralen houdt, kun je er zelf een meenemen. Er zijn heel veel verschillende varianten, dus vast ook een die in jouw tas past. Vaak zitten er ook nog andere leuke activiteiten aan, dan alleen kralen.

Magnetisch doolhof

Een magnetisch doolhof is ook leuk om mee te nemen. Er kunnen geen onderdelen kwijtraken, maar je kind kan er best een tijdje zoet mee zijn.

Activiteitenboeken

Bij magneetboeken zitten wel (veel) onderdelen, maar omdat ze aan het boek plakken raken ze toch niet zo snel kwijt. En als je kind aan de beurt is, heb je ze vaak snel bij elkaar. Er zijn allerlei varianten, zoals magnetisch tangram voor grotere kinderen of een boek over een onderwerp, zoals bijvoorbeeld voertuigen. Deze boeken van Mijn Hummeltje zijn ook leuk en leerzaam. Mijn Hummeltje heeft ook een leuk, zacht activiteitenboek.

Reisspellen

Je kunt natuurlijk ook een reisspel meenemen, maar let er dan wel op dat het snel op te ruimen is en een spelletje kort duurt of later verder gespeeld kan worden. Het is ook handig als het spel alleen of met z’n tweeën gespeeld kan worden.

Fidget toys

Sommige kinderen vinden het heerlijk om de bolletjes van een pop it steeds naar de andere kant te duwen. Dit soort speelgoed kan niet alleen tijdens het wachten, maar ook tijdens een onderzoek of behandeling fijn zijn. Voor kinderen voor wie de bolletje te klein zijn en daardoor te moeilijk om de andere kant op te duwen, is er ook een variant met grotere bollen.

Er is nog veel meer dit soort speelgoed. Je kunt het vinden door te zoeken op fidget toys.

Koffertje met speelgoed

Je kunt zelf ook wat speelgoed in een kartonnen koffertje doen. Bijvoorbeeld een paar knuffels, wat tekenspullen, wat boekjes of wat duplo.

(Binnenkort meer…)

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie