De zorg voor een kind met een ziekte of beperking kan heel intensief zijn. En hoewel je natuurlijk graag voor je kind zorgt, kan het je ook teveel tijd en energie kosten. Je raakt dan overbelast en je komt tijd en energie te kort voor andere dingen die je wilt of moet doen, zoals: voor je anderen kinderen te zorgen, als ouders tijd met elkaar doorbrengen, werken, het huishouden doen, sporten, ontspannende activiteiten als gezin ondernemen enzovoort.
Het kan dan goed zijn om de zorg deels aan anderen over te laten. Zo kan je zelf op adem komen en tijd vrijmaken voor andere belangrijke dingen. Op de momenten dat je dan zelf voor je kind zorgt, heb je daar weer energie voor.
In deze blog lees je op welke manier je deze extra zorg kunt regelen en waar je een fijne hulp kunt vinden.
Financiering van extra zorg
Als je kind (veel) meer zorg nodig heeft dan gebruikelijk, kan deze zorg soms betaald worden via een van deze vier wetten:
- Jeugdwet
- Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
- Zorgverzekeringswet (Zvw)
- Wet langdurige zorg (Wlz).
Deze zorg wordt geregeld door je gemeente (bij Jeugdwet en WMO), je zorgverzekeraar (bij Zvw) of het zorgkantoor (bij Wlz). Onder welke regeling je kind valt, hangt onder andere af van wat voor soort aandoening je kind heeft en of de behoefte van je kind in de loop van de tijd zal veranderen. Meer hierover kun je goed vinden op de site van de vereniging Per Saldo.
Je kunt vaak kiezen of je kind een persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura (ZIN) krijgt. Per Saldo kan je ook helpen bij deze keuze door de voor- en nadelen van beide te lezen en met behulp van hun pgb-test. Als je kind zorg in natura krijgt, kiest de budgetverstrekker (gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor) uit welke zorgverleners je kunt kiezen. Krijgt je kind een pgb, dan kies je zelf van wie, wanneer en waar je kind de zorg ontvangt. Ik geef je hieronder tips, hoe je dna een goede zorgverlener kunt vinden.
Pgb-hulp vinden
Als je van de budgetverstrekker een pgb voor je kind krijgt, mag je zelf een of meer mensen zoeken die deze zorg gaan geven. Vaak zijn er wel voorwaarden waar deze hulp aan moet voldoen. Ook is er vaak een verschil in maximaal tarief dat je mag betalen aan formele hulp (bijvoorbeeld een verpleegkundige) en informele hulp (bijvoorbeeld een vriendin).
Bedenk voor je een (nieuwe) hulp gaat zoeken aan welke voorwaarden deze hulp moet voldoen. De vaardigheden en interesses moeten bijvoorbeeld goed aansluiten bij de behoeften van je kind. Wat persoonlijkheid betreft is het belangrijk dat deze bij het karakter van je kind past, maar ook bij de rest van het gezin als de hulp (veel) bij jullie in huis zal zijn. Maak ook een lijstje van wat je wanneer van de hulp verwacht.
Een bekende site om een pgb-hulp te vinden is de Nationale hulpgids. Ook voor bijvoorbeeld dagbesteding of een logeerhuis kun je hier terecht. We hebben hier zelf ook al meerdere keren een fijne zorgverlener gevonden. Je kunt met behulp van een filter best precies zoeken naar wat voor jullie het beste is. Ook kun je zelf een hulpvraag op deze site zetten, waar zorgverleners dan op kunnen reageren.
Er is ook een facebookpagina waar je op zoek kunt naar een pgb-hulp. Ik vind het zelf een groot nadeel dat je hier alleen een hulpvraag kan doen met een (herkenbare) foto van je kind erbij, maar niet iedereen vindt dit een probleem. Je kunt hier ook bij de advertenties van zorgverleners kijken of er iemand bij zit die jou kind kan helpen.
Misschien kun je ook bij zorgoppas.nl een goede hulp vinden, hoewel deze site slechts in een beperkt aantal gemeenten actief is.
Ook bij oppasland.nl kun je mensen vinden die op willen passen. Deze site is niet speciaal voor mensen die voor kinderen met een ziekte of beperking willen zorgen. Maar misschien vind je er toch iemand die dit wil en kan doen. Het ligt natuurlijk ook aan de zorgbehoefte van je kind of de hulp een speciale opleiding of bevoegdheid nodig heeft. We ontdekten zelf wat mensen die we al kennen en die vlakbij wonen op deze site. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld af en toe kort zorg nodig hebt, zodat ze hulp weinig reistijd heeft.
Zorgovereenkomst en uitbetaling
Het geld van het PGB wordt niet naar je eigen bankrekening overgemaakt, maar de uitbetalingen gaan via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarvoor stuur je iedere maand een factuur van de zorgverlener naar de SVB of dien je een declaratie in. Je kan dit digitaal via mijnpgb doen, waar je in kan loggen met je DigiD. Voor je dit kan doen moet je (voor je kind) een PGB toegekend gekregen hebben en (een) zorgovereenkomst(en) met de zorgverlener(s) afsluiten. De SVB heeft hiervoor standaardovereenkomsten gemaakt, zodat je aan de wettelijke verplichtingen voldoet. Er zijn verschillende soorten overeenkomsten mogelijk en de SVB heeft een keuzehulp om de juiste overeenkomst te kiezen.
Administratie
Om een PGB voor je kind te krijgen, moet je in staat zijn de administratie goed bij te houden. Zorg dus dat je een handige ordner met tabbladen hebt. Kies een A4-formaat ordner voor papieren met 2 gaatjes (tenzij je een perforator voor 4 gaatjes of voor 23 gaatjes hebt of koopt).