smartwatch

Voor een kind met een ziekte of beperking kan het lastig zijn om om hulp of zorg te vragen. Bijvoorbeeld omdat je kind niet naar je toe kan komen, of omdat je kind niet (goed) kan praten. Als je kind bijvoorbeeld beneden slaapt en jijzelf boven. Of als je kind in een noodsituatie komt, terwijl jij in een andere ruimte van het huis bent. Maar ook als je kind zelfstandiger wil worden, maar in geval van nood wel makkelijk iemand moet kunnen bereiken.

Er zijn verschillende hulpmiddelen, die je kunt gebruiken, afhankelijk van de situatie en de beperkingen van je kind.

Babyfoon (eventueel met camera)

Als je je kind de hele tijd in de gaten moet kunnen houden, is een babyfoon handig. Ieder geluid in de kamer van je kind hoor je, zodat je direct kan reageren als dat nodig is. Sommige babyfoons hebben ook bijvoorbeeld een camera, zodat je je kind ook kan zien. Steeds meer babyfoons kan je ook aan je smartphone koppelen.

Een nadeel aan een babyfoon (met of zonder camera) is het gebrek aan privacy voor je kind (wat voor het ene kind zwaarder zal wegen dan voor het andere kind) en dat het voor jou als ouder misschien ook niet fijn is om alles van je kind te horen en zien. Een babyfoon zal je dus waarschijnlijk alleen gebruiken als het niet anders kan en de voordelen dus opwegen tegen de nadelen.

Draadloze deurbel

Een simpele, goedkope oplossing is een draadloze deurbel. Je kind kiest zelf als hij contact met je wil opnemen door op de bel te drukken. Een nadeel is dat je kind niet direct kan vertellen wat er aan de hand is en of je snel moet komen, of je ook op je gemak naar je kind kan gaan. Ook kan het beldeel makkelijk kwijtraken, wat je misschien kan voorkomen door hem op een handige plek met een stukje dubbelzijdig tape vast te plakken.

Intercom of videodeurbel

Je kunt ook een intercom of videodeurbel gebruiken. Deze zijn tegenwoordig vaak draadloos, zodat de installatie eenvoudig is. Het grote voordeel ten opzichte van de draadloze deurbel is, dat je met je kind kan communiceren op afstand.

Personenalarmering

Je kunt je kind natuurlijk ook een personenalarmeringssysteem of paniekknop geven. Hier zijn veel verschillende varianten van, bijvoorbeeld met een melding als de drager valt, of met een gps-tracker erop, afhankelijk wat uw kind nodig heeft.

Smartwatch

Ook een smartwatch kan een geschikt hulpmiddel zijn, om hulp of zorg in te roepen. Ook in de vorige categorie, personenalarmering, zaten smartwatches, waarvan sommige een speciale sos-knop hebben. Als je op deze knop drukt, gaat de smartwatch vaak 3 vooraf ingestelde telefoonnummers bellen. (Zodra er met 1 van deze nummers contact is, belt hij niet verder.) Maar je kunt ook bij een andere smartwatch natuurlijk een telefoonnummer onder een snelkeuze of iets dergelijks instellen, zodat je kind makkelijk bijvoorbeeld jou of z’n pgb-hulp kan bellen. Het voordeel van een smartwatch is natuurlijk dat je kind deze altijd dichtbij en bereikbaar, om de pols, kan hebben en er minder over hoeft na te denken om hem bij zich te hebben.

Let er bij de aankoop van een smartwatch op of deze zelf een sim-kaart heeft of altijd gekoppeld moet zijn aan een smartphone.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie