Incontinentiemateriaal

Er bestaan veel verschillende incontinentiematerialen. Soms is een klassieke luier het handigst en soms juist een luierbroekje. Bij weinig urine- en ontlastigverlies is een inlegger of inlegkruisje in een gewone of speciale onderbroek handig. Naast wegwerpincontinentiemateriaal bestaat er ook voor sommige situaties wasbaar materiaal.

De goede maat is bij incontinentiemateriaal erg belangrijk. Lees hieronder per gewichtscategorie meer over de verschillende keuzemogelijkheden.

Soms kun je voor je kind een luiervergoeding krijgen. Daarover lees je onderaan deze pagina meer informatie.

Wil je proberen je kind zindelijk te laten worden, kijk dan ook bij mijn blog over ’s Nachts zindelijk worden.

Luiers voor kleine kinderen

Voor kinderen tot ongeveer 18 kg is het makkelijk om luiers en luierbroekjes te vinden. Ook wasbare luiers kun je in allerlei soorten vinden in deze maat.

Je koopt ze bijvoorbeeld gemakkelijk bij de online drogist. Je kunt kiezen tussen allerlei merken en of je een luier of juist een luierbroekje wil. Als je kind een luiervergoeding krijgt, kun je ze soms ook via je apotheek krijgen. (Dit verschilt per verzekering.) Dan kun je niet uit alle merken kiezen. Huismerken van supermarkt of drogist zijn hier bijvoorbeeld niet verkrijgbaar.

Wasbare luiers in deze maten kun je ook op veel verschillende plekken kopen. Vraag bij je zorgverzekering na of je ook een luiervergoeding voor wasbare luiers kan krijgen.

Voor kinderen tot 15 jaar

Voor kinderen die zwaarder zijn dan 18 kilo is het vinden van incontinentiemateriaal al een stuk lastiger.

Luierbroekjes voor kinderen tot 57 kg (ongeveer 15 jaar) kun je in de reguliere handel kopen. Bijvoorbeeld van Drynites. Ze hebben een meisjesvariant en jongensvariant. Ze zijn gemaakt voor de nacht, maar kunnen vast ook overdag gebruikt worden. Nadeel is dat ze alleen in broekjes te koop zijn, dus voor kinderen die (ook) liggend verschoond worden, zijn ze niet zo handig.

Als luierbroekjes onhandig zijn voor jouw kind, kun je deze witte luiers van Abena gebruiken. Ze zijn voor kinderen van ongeveer 5 jaar tot 15 jaar. Als je twijfelt of deze luiers handig zijn en de juiste maat zijn, kun je een proefpakketje aanvragen.

Er bestaan ook wasbare luiers voor kinderen tot 50 kg van Bambinex Pro. Deze luiers kunnen, met de bijbehorende inlegger, 1,5 l opvangen. Als je kind ook ontlasting verliest, is het wellicht fijn om hier wegwerpinlegvellen bij te kopen.

Als je kind kleine beetjes urine opvangt is de Underwunder of de onderbroek van Conni een fijne oplossing. Niemand ziet dat het een bijzondere onderbroek is en ze zijn er voor jongens en meisjes.

Incontinentiemateriaal in volwassenmaten

De grootste kinderen hebben maten van volwassenen. In volwassenmaten kun je ook incontinentiemateriaal bij bol.com, je supermarkt of drogist kopen.

Om een goede keuze te maken tussen de verschillende incontinentiematerialen, kun je bijvoorbeeld op deze website van Tena meer informatie vinden. Ook kun je hier direct de materialen bestellen en ze hebben ook een herhaalservice, zodat je nooit misgrijpt.

Abena heeft ook incontinentiemateriaal voor volwassenmaten.

Ook voor grote kinderen zijn er wasbare luiers van Bambinex Pro. Bij incontinentie voor ontlasting is het fijn om hier wegwerpinlegvellen bij te gebruiken.

Luiervergoeding

Lees of jouw kind in aanmerking kan komen voor een luiervergoeding en hoe je die aanvraagt.

Op de website van Abena staat een uitleg hoe je een luiervergoeding aanvraagt. Ook kun je vast kijken of jouw kind er waarschijnlijk wel of niet voor in aanmerking komt. Vraag ook goed na of je deze vergoeding kan krijgen als je voor je kind wasbare luiers wilt gebruiken.

Er staat in dit artikel ook dat een luiervergoeding misschien niet handig is als je daardoor je hele eigen risico gebruikt. Voor kinderen geldt het eigen risico niet, dus hier hoef je bij kinderen onder de 18 jaar geen rekening mee te houden.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie